- Nu pot fi cununate mai multe perechi deodată pentru că prin Cununie se întemeiază un singur cuplu, adică o singură familie nouă.
- În timpul slujbei Cununiei, mirele stă în dreapta, iar mireasa la stânga, lângă inima lui.
- După opt zile de la săvârşirea Sfintei Taine a Cununiei, sau într-o zi cât mai apropiată de aceasta, mirii se întorc la biserică împreună cu naşii lor pentru "ieşirea la biserică" sau "dezlegarea cununiilor". Denumirile acestea amintesc de epoca veche, în care depunerea cununiilor se făcea în a opta zi după Cununie, nu la finalul ei, aşa cum se întampla astăzi. Atunci mirii purtau cununi din flori, timp de opt zile şi care erau dezlegate acum de episcop sau preot, înaintea uşilor bisericii sau în pronaos.
- "Nunta este o mare taină. Unirea dintre bărbat şi femeie este închipuirea unirii dintre Hristos şi Biserica. De aceea, să nu te gândeşti la căsătorie în mod superficial şi nici să nu aştepţi zestre de la celălalt. Căsătoria nu este o afacere, ci o comuniune de viaţă." Sf. Ioan Gură de Aur
- Nu este îngăduită căsătoria dintre un ortodox şi romano-catolic sau protestant şi cu atât mai mult cu un evreu sau musulman. Căsătoriile mixte se săvârşesc numai cu dezlegarea sau dispensa chiriarhului locului (episcopului).
- Cununia nu se oficiază soţilor divorţaţi si recăsătoriţi între ei, deoarece ei revin la o stare de normalitate. Cununia nu se poate repeta în această situaţie.
- Moda mai nouă, ca naşii să fie de aceeaşi vârstă cu finii sau chiar mai tineri, nu este una duhovnicească. De asemenea, nu se admit naşii de altă confesiune şi cu atât mai mult de altă religie.
- Savârşirea Tainei Nunţii în post este lipsă de respect faţă de cele sfinte, iar asemenea căsătorii nu dureaza mult.
- Spovedirea şi împărtăşirea tinerilor înainte de Cununie ar trebui să devină regulă obligatorie pastorală.
- Logodna nu dă dreptul la consumarea vieţii conjugale, fiind doar o arvună, o chezaşie, o promisiune sau o făgăduinţă de a întemeia o familie. Numai Taina Cununiei dă dreptul la aceasta.
- Se recomandă ca ambii soţi să aleagă acelaşi duhovnic.
- Pentru o viaţă de familie care să dainuie este foarte important să alegem matur şi cu multă responsabilitate persoana care ne va însoţi, să cunoaştem profund ceea ce dorim de la viaţă, şi la ce ne aşteptăm din acest trai împreună. Să cautăm persoana care să aibă, înainte de toate, virtuţi creştineşti: frumuseţe lăuntrică, înaintea celei trupeşti, bogăţie sufletească, înaintea celei materiale; curăţenia sufletească, înaintea împodobirii exterioare, care ne va putea sprijini spre acest urcuş asumat, care se numeşte familie.
- Sf. Ioan Gură de Aur: "Rugăciunea unită a soţului cu soţia este o mare fortă."
|