Biserica Ortodoxa Romana Buna Vestire, Adjud
Arata alte articole din aceeasi categorie

SFINȚIREA CASEI (sfeştania)

Ce este sfeştania?


Sfeştania este denumirea populară pentru Agheasma Mică sau Sfinţirea cea mică a apei. Din punct de vedere teologic sfeştania este o ierurgie.


Când se săvârşeşte?


Ea se săvârşeşte de către preot în biserică, iar în casele credincioşilor, oricând cer credincioşii.


Sfeştania se săvârşeşte în toate posturile de peste an, precum şi în zilele de post de peste săptămâna, miercurea şi vinerea. Cine poate, este bine să săvârşească sfeştanie în toate posturile. Cine nu poate, să o facă cel puţin în Postul Mare.


Slujba sfeştaniei cuprinde sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor; după caz, se adaugă dezlegări de blesteme, de farmece, de jurăminte, rugăciuni pentru împăcare, pentru ajutor şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în casă.


Care sunt roadele ei?


Prin stropirea cu Agheasmă, duhurile cele viclene din tot locul se gonesc, se îndepărtează, aşadar, prezenţa răului din casă, se iartă păcatele cele mici, gândurile cele rele, mintea se curăţă de lucrurile cele spurcate, bolile se izgonesc şi se dă sănătate sufletului şi trupului; se binecuvântează casa cu har de la Dumnezeu, cu lumină divină.


Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării celui rău, poate fi bântuită de duhuri rele şi de răutăţile oamenilor, de vrăjitorii sau blesteme. Însă casa sfinţită şi cei ce locuiesc în casa sfinţită şi binecuvântată sunt ocrotiţi în faţa tuturor relelor, dacă ei înşişi nu aduc răul în casă prin săvârşirea lui.


Pregătirea :


Cine doreşte a chema preotul pentru a săvârşi sfeştania în casă, trebuie să ştie cum să se pregătească pentru aceasta. Mai întâi, cei din casă trebuie să se spovedească şi postească, să se ferească de ceartă, duşmănii sau alte rele. În al doilea rând, casa în care urmează a se face sfeştania trebuie să fie curată. Este de neînchipuit să stropim cu apă sfinţită o casă murdară sau neîngrijită şi asta pentru că orice slujbă de sfinţire săvârşită de preot este echivalentă cu aducerea harului lui Dumnezeu în casă.


Cele necesare la sfeştanie:


Pe o măsuţă acoperită cu o faţă de masă albă, orientată spre răsărit, se vor aşeza următoarele:


1. un vas larg la gură cu apă curată;


2. un mănunchi de busuioc;


3.  un bol cu făină ;


4. o sticlă de undelemn ;


5. o căţuie cu cărbune aprins şi tămâie ;


6. sfeşnice cu lumânări procurate de la sfânta biserica;


7. un pomelnic cu cei vii din casă ;


8. o icoană (dacă măsuţa nu se află în faţa unei icoane aşezate pe perete) ;


9. un prosop curat pe care preotul îşi va şterge mâna după sfinţirea apei ;


 

Canonul Sfantului Andrei Criteanul - I.P.S. Ciprian Arhiepiscop al Buzaului si Vrancei